Folie rozciągliwe PVC
Rozciągliwa folia PVC to folia do zgrzewania (na „gorący stół”), przeznaczona do pakowania świeżych artykułów spożywczych. Najczęściej wykorzystuje się ją do pakowania owoców, warzyw, serów, mięsa, czy też ryb. Folia pozwala zapakowanym produktom na „oddychanie”. Posługując się bardziej fachowym językiem, folia pozwala na wymianę gazową, co powoduje, że do produktów dostaje się tlen, jak również odprowadza wydalaną parę wodną, co zapobiega zawilgoceniu (czy też „zapoceniu”) zapakowanych produktów. To z kolei przekłada się na dłuższą świeżość oraz na ich bardziej estetyczny wygląd.
Rozciągliwa folia PVC jest jednym z najbardziej uniwersalnych materiałów do pakowania żywności. Na taki stan rzeczy wpływ mają jej właściwości, czyli rozciągliwość, odporność na rozerwanie oraz chyba najbardziej kluczowa – niska cena.
Folia idealnie sprawdzi się zarówno przy pakowaniu ręcznym oraz maszynowym.
Folia dostępna jest w różnych grubościach, szerokościach, kolorach oraz nawojach. Wszystkie informacje na ten temat dostępne są w tabeli poniżej.
Folie spożywcze – pozostałe produkty
µm | mm | mb | |
8 9 10 | 350-500 | żółty fioletowy | 950 1100 |